Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe uważane są za jedną z chorób cywilizacyjnych. Ich popularność jest obecnie ogromna, ale nie należy mylić ich z alergiami. W przypadku nietolerancji zazwyczaj dochodzi do braku akceptacji przez organizm pokarmu, który dla innych osób jest stałym elementem diety.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja pokarmowa może powstać praktycznie w związku z każdym możliwym składnikiem występującym w pokarmie. Wystarczy, że organizm danego człowieka źle reaguje na konkretne produkty, a nietolerancja pojawia się praktycznie od kilkunastu minut po spożyciu pokarmu do nawet kilku dni.

Zdecydowanie najbardziej popularna w Polsce jest nietolerancja laktozy, na którą cierpi nawet do 40% dorosłych ludzi. Laktoza jest trawiona przez enzym laktazę, który jednak wytwarzany jest przede wszystkim u dzieci – i wszystkich ssaków w okresie, gdy pobierają one pokarm pochodzący od matki. U dorosłych zanika on, przez co spożycie np. mleka może prowadzić do wzdęć i biegunek. Zazwyczaj jednak jest to kwestia odwracalna, bo spożywanie dużych ilości mleka sprawia, że laktaza znów jest wytwarzana. Tylko w niektórych przypadkach konieczne jest całkowite usunięcie składnika z diety.

Leczenie nietolerancji

Zazwyczaj leczenie nietolerancji pokarmowych polega po prostu na wykluczeniu ich z codziennej diety. Rzadko kiedy podaje się jakiekolwiek leki, zwłaszcza że po usunięciu konkretnych składników z jadłospisu problemy zazwyczaj nie nawracają.