Nietolerancja żelaza

Nietolerancja żelaza to znacznie częściej występujący problem niż mogłoby się to wydawać. Oczywiście różna jest skala natężenia problemu w każdym przypadku, pamiętajmy natomiast, że efektem takiej nietolerancji może być choćby anemia.

Co powinno zwrócić naszą uwagę?

Jeśli zauważymy, że z niewiadomych powodów zaczyna spadać nam poziom skupienia, pojawia się apatia i osłabienie koncentracji – to dobry moment, by sprawdzić poziom żelaza w naszym organizmie. Jeśli jest on zbyt niski pomimo prawidłowego odżywiania się – to możemy obawiać się, że dosięgła nas nietolerancja żelaza. Jeśli natomiast wyniki wskazują, że żelaza jest zbyt dużo – może to z kolei oznaczać hemochromatozę, czyli chorobę, w której organizm przyswaja zbyt wiele żelaza z pokarmu.

Czy to na pewno nietolerancja żelaza?

Zanim wpadniemy w panikę spowodowaną zbyt niskim poziomem żelaza, upewnijmy się czy nasz organizm miał szansę skądś je pobrać. Jeśli wyniki naszej morfologii są alarmujące, to oczywiście niezbędne będzie znaczące wsparcie farmakologiczne, natomiast gdy niedobór jest stosunkowo niewielki to sprawdźmy najpierw, czy prawidłowe odżywianie pomoże poradzić sobie z problemem.

Co jeść, aby dostarczyć więcej żelaza do organizmu?

Żelazo znajdziemy przede wszystkim w białku zwierzęcym (zarówno w mięsie, jak i w żółtkach jaj), a także w produktach zbożowych, w suszonych owocach oraz w niektórych warzywach – takich jak choćby fasola i groch. Do tego w razie potrzeby możemy dołączyć również preparaty żelaza, które dodatkowo uzupełnią jego braki. Jeżeli po dłuższym okresie stosowania takiej diety poziom żelaza w organizmie zwiększy się – to zapewne lekarz zaproponuje nam bardziej zaawansowane leczenie.

Czy zespół złego wchłaniania dotyczy wyłącznie żelaza?

Nie, zjawisko to oznacza po prostu, że nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo przyswoić sobie substancji odżywczych, które dostarczamy mu wraz z pożywieniem. W rezultacie organizm staje się niedożywiony, a niedobory składników odżywczych powodują liczne zaburzenia zdrowia.

Co może spowodować wystąpienie zespołu złego wchłaniania?

Czasem jest to problem wrodzony, jednak zdarza się też, że do takiej sytuacji doprowadzają schorzenia, takie jak np.:

  • alergie pokarmowe,
  • celiakia,
  • zespół krótkiego jelita,
  • choroby pasożytnicze,
  • różnorodne infekcje – bakteryjne, wirusowe lub grzybicze.

Jak leczyć zespół złego wchłaniania?

Zazwyczaj stosuje się jedynie leczenie przyczynowe w postaci odpowiedniej diety, często wspartej farmakologicznie. Czasem dodatkowo niezbędne jest podawanie preparatów zawierających enzymy.