Nietolerancja laktozy

Nietolerancje pokarmowe są we współczesnym świecie powszechne, znacząco obniżając jakość codziennego funkcjonowania pacjentów oraz wpływając na stosowaną przez nich dietę. Nietolerancja laktozy odnosi się do nieprawidłowej reakcji organizmu, będącej odpowiedzią na spożycie mlecznego cukru, jakim jest laktoza. Jak objawia się ta nietolerancja oraz których produktów należy unikać, w celu zniwelowania dolegliwości?

Krótka charakterystyka schorzenia

Warto wspomnieć, że źródłem powstawania błędnych reakcji organizmu na kontakt z laktozą jest brak lub znaczny niedobór enzymu trawiennego, odpowiedzialnego za jej rozkład. Enzym o nazwie laktaza rozbija bowiem laktozę na glukozę i galaktozę, co ułatwia jej trawienie. U osób cechujących się nietolerancją tego cukru, laktoza nie zostaje rozłożona, wskutek czego w jelicie grubym  dochodzi do jej bateryjnej fermentacji.

Objawy nietolerancji laktozy uznawane są za mało specyficzne, co znacząco utrudnia skuteczną i szybką diagnozę. Wśród najczęstszych symptomów wymienia się bowiem dolegliwości ze strony układu pokarmowego – biegunki, bóle brzucha oraz wzdęcia, kolki oraz dyskomfort w jamie brzusznej. U niektórych pacjentów mogą wystąpić nudności oraz wymioty. Oznaki te wydają się więc charakterystyczne dla wielu schorzeń, w tym zatruć pokarmowych – z tego względu istotne znaczenie dla diagnostyki nietolerancji laktozy ma obserwacja reakcji własnego organizmu przez pacjenta oraz badania specjalistyczne, zlecane przez lekarza.

Nietolerancja laktozy dieta

Wobec rozpoznania, jakim jest nietolerancja laktozy niezbędne staje się wyeliminowanie z codziennej diety produktów, zawierających mleczny cukier, a więc mleka w postaci naturalnej oraz przetworzonej. Postępowanie dietetyczne u większości pacjentów jest bezwzględne, gdyż nawet najmniejsze ilości laktozy generują powstanie przykrych objawów – w związku z tym konieczne jest
wnikliwe czytanie etykiet produktów spożywczych przed jedzeniem, w celu zweryfikowania ewentualnej obecności laktozy.