Jak szkodzi jedzenie

O tym, że nieprawidłowo dobrane do potrzeb jedzenie szkodzi, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wiele osób jednak wiąże z jedzeniem przede wszystkim problemy gastryczne, podczas gdy nie tylko one odzwierciedlają nieprawidłowości w diecie.

Nadwaga i otyłość

OtyłośćNadwaga jest stanem, w którym wskaźnik BMI przekroczył próg 25, czyli górną granicę prawidłowej wagi, ale nie przekroczył jeszcze progu 30, czyli granicy otyłości. Większość społeczeństwa polskiego cierpi na nadwagę, która spowodowana jest zarówno nieprawidłową dietą, jeśli chodzi o spożywane pokarmy, jak również zbyt obfitymi i rzadko jedzonymi posiłkami. Często do nadwagi przyczynia się siedzący tryb życia, zajadanie stresów przekąskami czy po prostu brak aktywności fizycznej.

Otyłość, stan alarmująco częsty u osób w różnym wieku np. w USA, występuje wówczas, gdy BMI przekracza 30. Otyłość posiada trzy stadia, z których ostatnie, przy BMI powyżej 40, uznawane jest za otyłość śmiertelną. W przypadku otyłości odchodzi do znacznego otłuszczenia narządów, a także upośledzenia ich działania w sposób zagrażający zdrowiu i życiu chorego. Co więcej, chorzy często nie są w stanie poradzić sobie z podstawowym czynnościami dnia codziennego, co wynika z ogromnej wagi, która nie pozwala np. na chodzenie, samodzielnie ubieranie się czy poruszanie samochodami.

Problemy gastryczne

Do najczęściej występującej grypy problemów wynikających ze szkodliwości jedzenia należą rzecz jasna problemy gastryczne. Zazwyczaj wynikają one nie tyle z długotrwałego spożywania szkodliwych posiłków, co z nagłego obżarstwa, spożycia dużej ilości pokarmów naraz przy silnym uczuciu głodu czy z nietolerancji pokarmowej. Najczęściej spotykana jest zgaga, która występuje przede wszystkim u osób, które od razu po spożyciu obfitego posiłku decydują się na aktywność fizyczną albo drzemkę. Soki żołądkowe nie mogą poradzić sobie z dużą ilością trudnego do strawienia jedzenia, a przez to mogą przechodzić przez osłabiony zwieracz przełyku i cofać się do ust.

Innym rodzaje często występujących problemów gastrycznych są wzdęcia. Uczucie pełności, często połączone z gazami oraz bólem brzucha nierzadko wynika nie tyle ze spożycia nieprawidłowych posiłków, co z nietolerancji pokarmowej. Często wzdęcia powodowane są tym, że organizm nie posiada enzymów, które mogą poradzić sobie z trawieniem konkretnych pokarmów, np. glutenu czy laktozy.

Zaburzenia pracy narządów

Nieprawidłowa dieta oddziałuje jednak na cały organizm. Źle dobrane pożywienie oraz nieprawidłowo przygotowywane i spożywane posiłki powodują, że człowiek może czuć się zmęczony, ociężały czy mieć problemy z koncentracją.

W wielu przypadkach dieta działa również negatywnie na rozwój stresu, powodując jeszcze większe napięcie nerwowe, którego trudno jest się pozbyć. Czasami nieprawidłowa dieta może przyczyniać się do problemów z płodnością oraz zajściem w ciążę, a potem jej utrzymaniem. Zdarza się, że długotrwale utrzymujące się złe proporcje składników odżywczych wywołują nawet zaburzenia pracy narządów, a także stany niebezpieczne dla zdrowia – miażdżycę, wylewy, brak pracy nerek czy poważną astmę.